Pora zwalczać słodyszka!

21 Kwi, 2017 Paweł Talbierz Agroporady 0

Ostatnie dni nie rozpieszczają pogodną aurą. Niskie temperatury występujące na terenie całego kraju ograniczają możliwości ochrony upraw zarówno przed chorobami, jak i szkodnikami. Rośliną, która zawsze wymaga szczególnej uwagi jest rzepak. Nie inaczej jest teraz, w zależności od rejonu Polski, wczesności odmiany lub zastosowanych technologii nawożenia i regulacji pokroju, rośliny rzepaku znajdują się w fazach od zielonego pąka do początku kwitnienia. Jest to czas, gdy szczególną uwagę należy zwrócić na żerujące osobniki słodyszka rzepakowego.

Słodyszek rzepakowy to chrząszcz. Dorosłe osobniki osiągają długość 1,5- 2,5 milimetra. Ich ciało jest owalne, o ubarwieniu czarnym z charakterystycznym połyskiem. Larwy długości ok. 4 mm, kremowe z ciemno brunatną głową i krótkimi ciemnymi odnóżami są rzadziej zauważane. W okresie wiosennym dorosłe osobniki uszkadzają pąki wgryzając się do ich wnętrza. Następnie wyjadają zaczątki zalążni i pylników. Uszkodzone pąki zasychają, a po pewnym czasie opadają. Słodyszek rzepakowy jest najgroźniejszym szkodnikiem w tej uprawie, stąd też jego próg szkodliwości w fazie zwartego kwiatostanu to 1-2 chrząszczy na roślinie, a w fazie luźnego kwiatostanu 3-5 szt. na jednej roślinie.  Pomimo mniejszego nasilenia występowania tego chrząszcza w ostatnich latach, progi te bardzo często są przekraczane nawet kilkunastokrotnie. Szkodliwość tego owada często jest lekceważona przez rolników, zwłaszcza po zakwitnięciu pierwszych kwiatów. Niektórzy twierdzą, że szkodniki te mogą wspomagać zapylanie kwiatów. Nic bardziej mylnego – kwiaty rzepaku rozkwitają systematycznie, począwszy od pędu głównego kończąc na pędach bocznych. Okres kwitnienia trwa kilka tygodni. Część owadów kuszona kolorem płatków kwiatowych rozpoczyna żerowanie w otwartych kwiatach, jednak cześć w dalszym ciągu może uszkadzać zamknięte pąki i być tak samo niebezpieczna, jak we wcześniejszych fazach rozwojowych rzepaku.  

Słodyszek rzepakowy jest najgroźniejszym szkodnikiem w tej uprawie, stąd też jego próg szkodliwości w fazie zwartego kwiatostanu to 1-2 chrząszczy na roślinie, a w fazie luźnego kwiatostanu 3-5 szt. na jednej roślinie.

Pomimo, że panujące w tym roku warunki pogodowe (mokra i zimna wiosna) nie sprzyjają masowemu występowaniu słodyszka, a niskie temperatury ostatnich dni ograniczają aktywność szkodników i powodowane straty, to progi szkodliwości bardzo często zostają przekroczone. W takim przypadku należy przeprowadzić zabieg insektycydem. Wybór odpowiedniego preparatu nie jest jednak łatwy. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników, miedzy innymi temperaturę, w której będzie wykonywany zabieg, fazę rozwojową rośliny oraz to, jakie substancje aktywne wykorzystywano do wcześniejszych zabiegów – zgodnie ze strategią antyodpornościową.

Słodyszek rzepakowy żerujący na zamkniętych pąkach kwiatowych
Słodyszek rzepakowy żerujący na zamkniętych pąkach kwiatowych

Do zwalczania tego szkodnika wykorzystuje się najczęściej substancje aktywne z trzech najpopularniejszych grup chemicznych:Fosfoorganiczne – np. chloropyrifos- zawarty w preparacie Pyrifos 480 EC- środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 150C, wykazuje działanie kontaktowe, żołądkowe i gazowe, na roślinie działa powierzchniowo i wgłębnie. Powinien być stosowany maksymalnie do początku fazy „żółtego pąka”.

Pyretroidy – np. deltametryna lub cypermetryna – zawarte w preparatach takich jak DelCaps 050 CS lub Sherpa 100 EC – działają najskuteczniej w temperaturze poniżej 200C, wykazują działanie żołądkowe i kontaktowe na szkodnika, a powierzchniowe na roślinach.

Delcaps 050 CS
Delcaps 050 CS – skuteczny pyretroid

Neonikotynoidy – np. acetamipryd – zawarty w preparacie Apis 200 SE – działa bez względu na temperatury, wykazuje działanie kontaktowe i żołądkowe na szkodnika działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie.

Apis 200 SE - acetamipryd w formulacji płynnej!
Apis 200 SE – acetamipryd w formulacji płynnej!

Rzepak jest rośliną, która przebywa na polu około 11 miesięcy. Zysk z jej uprawy jest narażony na wiele czynników, powodujących ograniczenia plonowania. Nie pozwólmy, aby słodyszek rzepakowy był jednym z nich.

opracował: Piotr Skowiera

ZE ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN NALEŻY KORZYSTAĆ Z ZACHOWANIEM BEZPIECZEŃSTWA. PRZED KAŻDYM UŻYCIEM PRZECZYTAJ INFORMACJE ZAMIESZCZONE W ETYKIECIE I INFORMACJE DOTYCZĄCE PRODUKTU. ZWRÓĆ UWAGĘ NA ZWROTY WSKAZUJĄCE NA RODZAJ ZAGROŻENIA ORAZ PRZESTRZEGAJ ZASAD BEZPIECZNEGO STOSOWANIA PRODUKTU WSKAZANYCH NA ETYKIECIE